WaterWalks: Klaslokaal aan het Water

Voor onze missie om mensen te laten stilstaan bij het water in hun omgeving richten we ons ook op het onderwijs, vooral op groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Hiervoor maken we in september een Klaslokaal aan het Water!

Voor de lessen die we vanuit WaterWalks aanbieden zijn we een samenwerking aangegaan met verschillende partijen die aan het water zitten of op het water hun activiteiten uitvoeren. We hebben, gekoppeld aan de kerndoelen, met hun een lesprogramma gemaakt waarin water centraal staat en waarin de kennis en kunde van onze partners de basis vormt van de les. Je mag als school zelf kiezen welke les je wil volgen met je groep(en).

Paviljoen aan het water

Bij Paviljoen aan het water (Charlois) kijken we naar het water door de ogen van schrijver Wessel Kootwijk, illustrator Pia van den Beuken en stadsantropoloog Renée Rooijmans. Zij nemen hun avontuurlijke kinderboek “Simma van de Zee” als vertrekpunt waarin een meisje in haar eentje de oceaan gaat oversteken. In de workshop maken de leerlingen hun eigen mini boekje. Het Paviljoen is goed bereikbaar met het OV (tram 2).

Mogelijke data:
Dinsdag 20 september, vrijdag 23 september, dinsdag 4 oktober
Tijdsblokken: 9.00 – 10.30 uur / 11.00 – 12.30 uur / 13.00 – 14.30 uur (in overleg aan te passen!)
Maximale groepsgrootte: 48 leerlingen (3 vakdocenten met 3 workshops)

Eiland van Brienenoord

Op het Eiland van Brienenoord duiken we in de natuur en ontdekken we het getijdenpark. Samen met kunstenaars en bouwers Maurice Meewisse, Lío Spinnewijn, en Víctor Santamarina maken de leerlingen een eigen mini getijdenpark, ontwerpen zij een spannende speurtocht of maken zij mallen en afdrukken met klei uit de rivier.

Mogelijke data:
Dinsdag 20 september, Woensdag 21 september, Vrijdag 7 oktober, Vrijdag 14 oktober
Tijdsblokken: 9.00 – 10.30 uur / 11.00 – 12.30 uur / 13.00 – 14.30 uur (in overleg aan te passen!)
Maximale groepsgrootte : 48 leerlingen (3 vakdocenten met 3 workshops)

Gratis vervoer met de Watertaxi!
Start jullie reis over het water met de Watertaxi. Wij regelen dit vervoer in overleg met jullie en nemen de kosten voor onze rekening.

Informatie

 • De workshops duren 90 minuten. Op verzoek kan dit uitgebreid worden naar 120 minuten.
 • De workshops zijn voor leerlingen van groep 6, 7 en 8.
 • WaterWalks kan 6 telefoons ter beschikking stellen voor gebruik van de WaterWalks app.
 • Het gebruik van iPads of eigen telefoons voor de verslaglegging met de Waterwalks app kan ook.
 • De kosten zijn eigen vervoerskosten & een eigen bijdrage indien mogelijk. Dus heb je budget, een bijdrage is welkom (pay what you want)
 • Buzz010  helpt graag met een busreis naar educatieve bestemmingen in Rotterdam.

Les indeling

 • 10 minuten: Welkom en introductie programma op de locatie
 • 20 minuten: Uiteen in 2 of 3 groepen en blik op het water door een ‘walk’
 • 50 minuten: Aan de slag in de workshop(s)
 • 10 minuten: Uitwisseling van de workshops en afsluiting

Meer informatie bij Linda Ammerlaan, linda@ludwiglive.nl en tel. 0611 378 872

De WaterWalks app wordt op verschillende manieren ingezet in de les. Soms als bron voor informatie en altijd als middel om verslag te doen van de opdrachten in de les. We posten foto’s en filmpjes van de omgeving, voorwerpen, etc. Geen foto’s van de leerlingen zelf! We hebben zelf telefoons om te gebruiken, dus het is niet nodig om de app op telefoons van kinderen of onderwijzers te installeren, maar dat mag natuurlijk wel! Een account is alleen nodig om zelf iets te kunnen delen. Zonder account zijn alle posts van anderen in te zien op de kaart van de Maas in de app.

Meer informatie

Voor meer informatie en boekingen neem je contact op met onze coördinator Linda Ammerlaan, linda@ludwiglive.nl

In het kort:

 • De lessen zijn gratis
 • Duur 90 minuten
 • Op locatie aan het water
 • Inclusief gastdocent
 • Inclusief gebruik van onze WaterWalks telefoons
 • Een bijdrage voor vervoerskosten is mogelijk!

Nieuws

Het Maritiem Festival start zaterdag 27 augustus en gaat door tot en met de Wereldhavendagen op 3 en 4 september. WaterWalks staat die dagen op de kade bij het Maritiem Museum met Klaslokaal…

Van 27 augustus t/m 4 september is het Maritiem Festival bij het Maritiem Museum. Wij zijn er op 27 augustus én 3+4 september met superleuke korte cursusjes voor het hele gezin. Kom…

Op World Ocean Day wordt aandacht gevraagd voor onze oceanen. Dat is hard nodig, want de oceanen zijn de bron van al het leven en op veel plaatsen worden ecosystemen onder water bedreigd.…

A B C D E F G H I J K L M N O P Q A B C D E F G H I J K L M N O P Q

Download de WaterWalks app

Deel je gedachten, foto’s, video’s, herinneringen en persoonlijke observaties die je achterlaat op de plek waar je bent. Zo bouw je mee aan de nieuwe waterkaart van de Maas.